Een stukje Kempische stilte in ’t Stad

  Van begeleidster in de kinderopvang tot zelfstandige onderneemster met een eigen koffiebar; Nell Haest van ‘Nelly Coffee’ in de

 

Van begeleidster in de kinderopvang tot zelfstandige onderneemster met een eigen koffiebar; Nell Haest van ‘Nelly Coffee’ in de Zilversmidstraat deed het in een oogwenk. “Op 30 juni zat mijn contract bij de kinderopvang erop. Op 7 juli ging mijn zaak open. Ik ben er met twee voeten in gesprongen en heb er nog geen seconde spijt van gehad”, vertelt de jonge onderneemster.

 

Op het eerste gezicht

“Begin 2017 wandelde ik voorbij dit pand en wist meteen: ‘Ik ga hier een koffiebar beginnen.’ Zo ben ik hier beland.  Mijn ouders en broer waren ook direct gewonnen voor het idee en hebben mij steeds met raad en daad bijgestaan. Met hun hulp heb ik mijn droom kunnen waarmaken.”

 

“Maar pas op, ik deed mijn job in de kinderopvang ook graag”, verduidelijkt Nell. “Ik had fijne collega’s en heb altijd heel graag met kinderen gewerkt. Toch bleef het kriebelen om een eigen zaak op te starten. Het is een verademing dat ik nu volledig mijn eigen ding kan doen. Voor mij staat ondernemen gelijk aan vrijheid: je stempel drukken op je eigen zaak, dat maakt mij gelukkig.”

 

Ondernemersgen

“Bovendien zit ondernemen me in het bloed. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Brecht. Mijn ouders zijn altijd zelfstandig geweest. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ook ik droomde van kindsbeen af al van een eigen zaak”, mijmert ze.

 

“De voordelen die ik thuis op de boerderij heb ervaren, wil ik ook meenemen naar mijn zaak in de stad. Zo heb je bijvoorbeeld niet het gevoel dat je in het midden van de stad zit als je bij ons op het terras vertoeft terwijl je geniet van een koffie. Ik heb een stukje stilte van de Kempen meegenomen naar het centrum van Antwerpen.”

 

 

Thuis in A

“Maar ik ben wel heel graag in ’t Stad hoor”, voegt Nell eraan toe. “Ik heb gestudeerd in Gent en was daar heel graag, maar voelde me er nooit 100% thuis. Antwerpen, dat is thuiskomen voor mij. Om eerlijk te zijn blijf ik liever weg van de drukste winkelstraten, maar de charmante kleinere straatjes met straffe handelaars, daar ben ik zot van.”

 

Ook voor mijn eigen zaak sla ik de handen in elkaar met plaatselijke kmo’s. De koffie komt van Café Mundi en het brood voor bij de soep komt van Brood & Spelen. Die authenticiteit wil ik tastbaar maken voor mijn klanten.”

 

Koffie

En u zult de authenticiteit geproefd hebben, want koffie heeft Nells hart veroverd: “Vorig jaar maakte ik in februari voor het eerst echt kennis met koffie tijdens een workshop, en het was meteen raak. De fascinatie was er en ik heb me verdiept in het concept.”

 

“Niet alleen mijn koffies worden met alle liefde en toewijding bereid”, gaat ze verder, “ook de limonades en taarten zijn kakelvers.  De melk en de yoghurt die we gebruiken, komt rechtstreeks van de boerderij.  Ambachtelijke kwaliteit staat hoog op mijn lijstje.”

 

Warme uitstraling

“Naast de nadruk op kwalitatieve, lokale producten, prijzen mijn klanten de huiselijke sfeer die hier hangt. Daar heb ik ook altijd bewust naar gestreefd tijdens de verbouwingen en inrichting van mijn zaak. Ik wist dat ik mijn opzet geslaagd was toen ik een gezin over de vloer kreeg, waarvan de kinderen in de zetel stripboeken lagen te lezen, terwijl de vader rustig wegdommelde in zijn stoel en de moeder zich had verdiept in een boek. Ik vind het leuk dat mensen hier uren blijven hangen. Bij Nelly Coffee doen we aan slow living”, lacht ze.

 

Falen of lukken

Angst om de sprong te wagen had Nell niet: “Het proces is zo natuurlijk en vlot verlopen dat ik weinig stil stond bij de mogelijke gevolgen. Natuurlijk weet je dat er veel jonge starters zijn die hun eerste jaar niet halen. Ook ik heb sporadische paniekmomentjes ervaren, je begeeft je immers op onbekend en onzeker terrein. Maar dat heeft me zeker nooit tegengehouden, ik wou het sowieso proberen. Wie niet waagt, niet wint.”

 

“Om het risico te beperken, heb ik voorzichtig en doordacht geïnvesteerd in mijn zaak en voor kostenzuinige alternatieven gekozen. Zo heb ik bijvoorbeeld verschillende meubelstukken een tweede, derde of zelfs vierde leven gegeven en met veel originele elementen gewerkt. Bovendien vind ik het charmant dat je ziet dat mijn meubilair geleefd heeft. Het heeft zijn eigen verhaal, wat perfect bij mijn concept past.”

 

 

-A-antrekkelijk ondernemen

“Het mag gezegd worden: Antwerpen motiveert starters. Ik heb een heel constructief startersgesprek gehad met de stad. Ik heb lang moeten zoeken vooraleer ik vond waar ik precies terecht kon, maar de bijstand was heel leerrijk en nuttig. Wat ik wel zou aanraden, is een opvolging van de starters. Je krijgt heel veel informatie in één keer, wat voor mij te overweldigend was. Een reeks opvolgingsgesprekken zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.”

 

“Voor mij is de administratieve rompslomp het enige nadeel aan ondernemen. Natuurlijk is het logisch dat je bepaalde zaken moet registreren, maar er komt als starter zoveel bij kijken dat je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Voor de rest zie ik het allemaal nog rooskleurig in. Alles loopt op wieltjes. Kom over een jaar eens terug, dan ben ik misschien van gedacht veranderd (lacht).”