cd&v Berchem deelt gratis fietsverlichting uit voor verkeersveiligheid

BERCHEM – cd&v Berchem deelde vandaag 100 gratis fietslichtjes (voor- en achter) uit aan de fietsers die deze nodig hadden.

BERCHEM – cd&v Berchem deelde vandaag 100 gratis fietslichtjes (voor- en achter) uit aan de fietsers die deze nodig hadden. Na de KoningFiets-actie die cd&v aan het begin van het schooljaar uitrolde om de aandacht te vestigen op fietsende schoolgangers, zet cd&v zo opnieuw de zwakke weggebruiker in de kijker. 

Op de kortste dag van het jaar wordt de noodzaak van fietsverlichting in het donker des te duidelijker. Uit cijfers van het Belgisch kenniscentrum voor verkeersveiligheid VIAS blijkt dat 1 op 4 fietsende Vlamingen zonder (brandende) lichten rijdt. Hierdoor lopen dergelijke fietsers vanzelfsprekend meer risico op (ernstige) ongevallen. 
Wetende dat dit jaar het gebruik van de fiets met 6%-punt gestegen is, besliste cd&v Berchem deze problematiek op een positieve manier aan de kaak te stellen.

Veilig fietsen is belangrijk voor ons, zeker nu dat meer en meer mensen de fiets nemen.’ – Gilles Coetsier, bestuurslid bij cd&v Berchem.

De locatie is eveneens gekozen om nogmaals uit te lichten dat het kruispunt Posthoflei – Binnensingel op de zwarte lijst staat van Vlaamse verkeerspunten. Dit benadrukt Berchems cd&v-voorzitter David Monjaerts, die mee zijn schouders zette onder de actie. Dit zwart kruispunt staat reeds jaar en dag op de zwarte lijst en is onlangs bedenkelijk aangepast. Eerder dit jaar kaartte ook de fietsersbond de hernieuwde, levensgevaarlijke situatie aan. Met deze actie hoopt cd&v Berchem de aandacht te vestigen op deze gebrekkige oplossing en constructief mee te werken aan een verkeersveiliger district.