Drugsgeld wordt niet enkel via Borgerhout witgewassen

Nahima Lanjri: “De geldstromen uit de drugscriminaliteit worden niet enkel via de Turnhoutsebaan witgewassen, blij dat burgemeester De Wever dat nu ook erkend en op verschillende handelsassen al acties ondernam ’’.

Even terug naar 2018. In uitvoering van het Stroomplan voert de politie onderzoek naar de geldstromen die via malafide winkeliers lopen op de Turnhoutsebaan. Daaruit blijkt dat er een (sterke) aanwezigheid is van de drugscriminaliteit die via tal van dekmantels hun geld witwassen. Een onderzoek dat de burgemeester vlak voor de verkiezingen ook de uitspraak ontlokte dat vele politici maar een klik weg zitten van de georganiseerde drugscriminaliteit.

De doorgedreven actie op de Turnhoutsebaan en district Borgerhout leken toen een bewuste en wat gecontesteerde keuze, maar dat wordt later in de gemeenteraad ontkracht en er wordt in een adem aan toegevoegd dat deze onderzoeken kaderen in een bredere aanpak die ook andere districten te beurt zullen vallen. “Ik vroeg de burgemeester dan ook naar een actuele situatie van die onderzoeken en daaruit blijkt dat het DIVA-team sinds 2018: 32 winkels sloot die betrokken waren bij georganiseerde drugscriminaliteit in verschillende districten. Waarbij voor 6 miljoen euro aan fraude werd vastgesteld , 4 miljoen aan goederen in beslag werden genomen en 77 voertuigen. Dat werkt uiteraard erg ontwrichtend en daar steunen we de burgemeester in. We hopen dat dit soort interventies op dezelfde kwalitatieve en niet-stigmatiserende methode verder wordt gezet.”