Monitoren dak- en thuislozen

Uit cijfers blijkt dat dak- en thuisloosheid in zowat alle Europese landen toeneemt.

Voor het eerst werd het aantal dak- en thuislozen in ons land via een steekproef in kaart gebracht, dit onder leiding van
prof. Hermans en met steun van de Koning Boudewijnstichting. De stad Antwerpen maakte geen deel uit van dit onderzoek, dat liep in Gent, Limburg, Luik en Aarlen. Nochtans zijn de tendensen uit deze monitoring ook voor Antwerpen mogelijk bepalend om een gepast beleidstraject uit te zetten. Er zijn een aantal opvallende vaststellingen die ook voor Antwerpen kunnen opgaan. Onze stad is vanuit onderzoeksperspectief dan ook bijzonder interessant voor zulke tellingen.

Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat schepen Tom Meeuws mijn vraag om hieraan deel te nemen nu oppikt. Hij beloofde op de laatste commissie Sociale Zaken daar de nodige technische ondersteuning voor uit te trekken. Dit door de nodige medewerkers toe te wijzen om professor Hermans te helpen in het flinke areaal van de stedelijke ondersteuning voor dak -en thuislozen. Helaas moeten we op dezelfde commissie ook vaststellen dat de tijdelijke woningen die ter beschikking staan om ook mensen van de straat te krijgen de volgende jaren status quo blijven, ondanks de grote woonnoden. De schepen beloofde een beter benutting van de beschikbare woningen, beter afgestemd op de doelgroepen. Maar wij hadden toch liever een effectieve toename gezien.

Bekijk hier mijn volledige interventie:

https://web-antwerpen.streamovations.be/sessions/reference/gemeenteraadscommissie-ko-en-ks

Nahima Lanjri

Fractieleider CD&V Antwerpen en Federaal Kamerlid.