“Groendaken voor meer biodiversiteit”

  Hoe maken we van Antwerpen een groenere stad? Met die vraag in het achterhoofd gingen we op zoek naar

 

Hoe maken we van Antwerpen een groenere stad? Met die vraag in het achterhoofd gingen we op zoek naar mensen, initiatieven, organisaties die al actief meewerken aan duurzaam leven in Antwerpen. Een van die mensen is stadsimker Micha De Herdt. Bent u net zoals de stadsimker begaan met een ecologischer Antwerpen? Schrijf u dan gratis in voor ons stadsatelier op woensdag 11/10.

 

“Mijn passie voor honing is ontstaan door twee kippen”, vertelt Micha De Herdt, ook bekend als de Stadsimker. “Ik heb altijd de drang gehad om zelfonderhoudend te zijn en kocht daarom twee kippen. Jammer genoeg was dat zelfvoorzienend plan geen succes. De kippen gedroegen zich namelijk niet echt: de planten en bloemenperkjes van mijn buren moesten er steeds aan geloven. Op vakantie in Spanje heb ik dan een imker ontmoet en zo is het idee ook bij mij beginnen dagen. De rest is geschiedenis: uiteindelijk heb ik mijn eigen bijenkasten aangeschaft.”

 

“Ondertussen ben ik al iets langer dan tien jaar bezig”, vertelt hij. “Ik ben begonnen met twee bijenkasten, ondertussen staat de teller bijna op 200. Het is nooit mijn bedoeling om een bedrijf te beginnen, ik wou gewoon als hobbyimker twee bijenkasten houden. Zoetjesaan ben ik beginnen uitbreiden. Zo had ik wat honing op overschot en ben bij de plaatselijke bakker gaan aankloppen om te vragen of hij mijn honing wou verkopen. Daarna begonnen verschillende bedrijven en locaties mij zelf te contacteren. Ze wilden iets doen rond en voor de biodiversiteit in Antwerpen en vroegen of ik op hun daken geen bijenkasten wou plaatsen. Zo is mijn hobby op organische wijze gegroeid tot een imkerij in de stad met 200 bijenkasten, onder andere op het dak van stadsbrouwerij De Koninck, de Zoo en het districtshuis in Berchem. Ik plaats mijn kasten enkel in Antwerpen en de districten. Ik prefereer een lokaal karakter.”

 

“Maar bijen hebben het moeilijk”, weet Micha. “Zowel binnen als buiten de stad. Er zijn te weinig bloemen en bomen waar ze honing en stuifmeel kunnen halen. Er worden inspanningen gedaan, zeker en vast. De Antwerpenaren nemen steeds meer initiatief. Her en der verschijnen verschillende stadslandbouwenprojecten, zoals bijvoorbeeld vierkantemetertuintjes op daken en in stadstuinen. Maar als je gewassen wil telen, moeten die ook bestoven worden door bijen. Daar spelen mijn honingbijen een rol in, samen met andere bestuivers zoals wilde bijen en hommels. Alles is met elkaar verweven.”

 

“Ik zie dat de bewustwording groeit”, gaat hij verder. “Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Kijk maar naar dit dak: er staat een bijenkast, maar de rest van de ruimte is onbenut. Ik streef naar meer groendaken met bloeiende planten. Als de stedelijke overheid daar het voorbeeld blijft geven, zijn we op goede weg.”