CD&V Wilrijk maakt met het groenbouwers project het district klaar voor de toekomst

Groenbouwers is de gloednieuwe verzamelnaam van een reeks acties waarmee het district Wilrijk werk wil maken van minder verhardingen, meer groen en meer opvang van water in het straatbeeld. Zo kunnen Wilrijkenaren onder meer een gevelregenton kopen aan voordeeltarief, planten aanvragen bij het district of de tegels van hun verharde voortuin laten ophalen door stadsdiensten.

Met Groenbouwers wil het district Wilrijk klaarmaken voor de toekomst. Het klimaat verandert, waardoor we steeds vaker te kampen krijgen met hevigere regenbuien, aanhoudende droogteperiodes en meer hitte. Groenbouwers speelt hierop in en zet in op minder beton en meer groen in de straat. Meer groen neemt regenwater op en houdt het vast. Dat is beter dan het regenwater afvoeren naar het riool. De riolen geraken steeds vaker belast bij hevige regenbuien waardoor het water op straat kan komen te staan. 

Naast het tegengaan van wateroverlast is een groene straat vooral ook fijn voor de bewoners. Planten en bloemen houden de straat koel door verdamping en bomen zorgen voor aangename schaduw op een hete dag. En al dat groen wordt ook gesmaakt door anderen zoals bijen, vlinders, vogels.

“Groenbouwers presenteert zeven acties, die vervat zitten in het nieuwe groenreglement van het district Wilrijk”, zegt districtsschepen voor groen(voorziening) Hans Ides. “Die geven je de kans om op een laagdrempelige manier je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Het hoeft bovendien niet veel te kosten want het district komt op verschillende manieren tussen in de kosten: een gevelton aan voordeeltarief, een korting bij een maatwerkbedrijf of gratis plantjes.”

Website en infokiosk op de Bist

Wilrijkenaren die meer willen te weten komen over de acties van Groenbouwers, vinden alle informatie op www.wilrijk.be/groenbouwers. In maart kunnen ze ook terecht in een bijzondere infokiosk op de Bist. Daar worden verschillende acties uit de doeken gedaan en kunnen ze ook een infofolder meenemen. Die is ook verkrijgbaar in het districtshuis. Ook het 2610-magazine van het district Wilrijk, dat deze week wordt bedeeld in Wilrijk, bevat een overzicht van alle Groenbouwers-acties.