Statiegeld hoofdstuk… tig

Gemeenteraadslid Sam Voeten interpelleerde voor de eerste keer schepen Van Doesburg over een thema dat we helaas al tig keer brachten waar quasi iedereen het over eens is. Maar waar met name N-VA hardnekkig het licht van de zon blijft ontkennen: statiegeld op blikjes en flesjes.

In september is het telkens World Cleanup Day en dat is elk jaar bijzonder confronterend. Blikjes op de grond, blikjes in de bermen, veel plastic afval, het is nog steeds schering en inslag. 40% van het zwerfvuil zou bestaan uit blikjes.

Dat zagen we nog frappanter toen er tijdens de coronacrisis sommige jongeren zich ook van hun minder propere kant zien en lieten ze hun rommel na hun bijeenkomsten gewoon rondslingeren. Nu, gelukkig bestaan daar er bepaalde maatregelen om deze problematiek met beide handen aan te pakken, zoals statiegeld. Ons standpunt is zeer helder, wij zijn grote voorstander. 16 andere Europese landen bewijzen dat het werkt. Heel wat CD&V-besturen zijn toegetreden tot de Statiegeldalliantie. Federaal is dat door ons ook in het regeerakkoord gestoken, Wallonië neemt nu ook de nodige stappen. Alleen zijn er twee partijen die daar geen grote voorstander van zijn, en dat is uw partij en de Open Vld, waarbij we ons afvragen wie van de twee misschien een echte tegenstander is en wie mogelijks een koele minnaar is.

Nu wij hebben een zeer goede regel om dit blijvend op tafel te leggen. Waarom? Het werkt. Het werkt. Het is bewezen, het is niet dat dit een gek experiment is. Pak Nederland, daar heeft men het ingevoerd en dat leidde meteen tot een spectaculaire daling van de hoeveelheid zwerfvuil en het aandeel plastic. En belangrijke kanttekening: het statiegeld op blikjes zelf zit hier nog niet in! The best is yet to come!

De kosten die we besparen omdat er minder opgeruimd moet worden, zijn ook aanzienlijk. Het is geld van de Antwerpse belastingbetaler dat we echt wel aan andere zaken kunnen spenderen.

Het zou ook geen onpopulaire maatregel zijn. Er is draagvlak. Recent onderzoek van Test-Aankoop toont dat het draagvlak alleen maar groeit. Al bijna 80 procent van de bevolking staat achter deze maatregel. Niet verwonderlijk. Men is het beu. Men is dat zwerfvuil beu en men verwacht van de overheid dat zij dit aanpakt.

Meer en meer lokale beleidsmakers zien dan ook het licht omdat ze beseffen dat louter sanctioneren van overtreders en nadien opruimen niet werkt. Gemeenten en steden treden massaal toe tot de Statiegeldalliantie. De teller staat op 307 van de 581 Belgische gemeenten. De stad Antwerpen heeft helaas elk initiatief vanuit de oppositie om hetzelfde te doen steevast weggestemd. Maar een nieuwe schepen, nieuwe kansen. En The Click-app (waarbij men een voucher krijgt bij het verzamelen van zwerfvuil) is zo een nieuw element die ook een impact hebben op de standpuntbepaling om toe te treden tot deze alliantie. Maar met deze alleen app zal de grote mentaliteitswijziging er ook niet komen. Het is een zoethoudertje ontworpen door Fost Plus zelf en die weten natuurlijk ook hoeveel hen dat gaat kosten, die blijven dat feestje niet betalen.

Dus wees de schepen die het debat doet kantelen, maak u lid van die statiegeldalliantie. Toon moed.

Sam Voeten

Trotse tweelingpapa. Geboren in ‘t district van tram 3. Al 30 jaar Antwerpenaar.