Dierendispensarium

Gemeenteraadslid Caroline Bastiaens vroeg schepen Van Doesburg of er na het sluiten van het dierendispensarium in 2018 nog verder werd gewerkt aan een oplossing.

Het dierendispensarium, op zich al een prachtig woord, zorgde tot eind 2018 voor betaalbare dierenzorg. Heel wat mensen in armoede konden er terecht voor kleine en wat grotere ingrepen voor hun huisdieren. Dieren die vaak erg gekoesterd worden en veel troost bieden in moeilijke momenten. Het is dus toch wat hardvochtig om te horen van de schepen dat er eigenlijk na 2018 niet erg veel initiatief werd genomen om met een oplossing voor de dag te komen.

De schepen stelde dat het dierendispensarium een privé-initiatief was en dat het niet aan de stad was daar een pasklare oplossing voor te vinden. Dat is in de techniciteit misschien verdedigbaar. Maar we investeren, via allerhande initiatieven die tal van juridische vormen aannemen, ook in de zorg voor de Antwerpenaar. De keuze hier is om dat simpelweg niet te doen voor hun huisdieren.

Zo hoorden we verhalen van mensen die sinds het verdwijnen van een betaalbaar aanbod helemaal naar Gent treinen met hun huisdier. Een alternatief opzetten lijkt ons dan ook niet bijster moeilijk en hoeft zelfs niet nieuws te zijn. Zo suggereerden we het aanbieden van dierenzorg via bestaande dierenartsen, met beperkte steun vanuit de stad. De schepen gaf ons ter zitting aan dat zulk betaalbaar aanbod er al is en daarvan een lijst circuleert. Die ging ons bezorgd worden, tot bleek dat die precies toch niet voorhanden was en er eigenlijk opnieuw het signaal kwam dat dit geen taak van de stad is. Alleszins een mening die wij niet zijn toe gedaan.

Caroline Bastiaens

Gemeenteraadslid, oud-schepen van cultuur, fiere mama.