Catershoeve

Stoere taal rond Vleerakkerhoeve, maar de Catershoeve verbrokkelt ondertussen verder… .

We lazen in de GVA van 28 februari dat de stad haar vuist balt tegenover Vooruitzicht. De ontwikkelaar laat het na om de Vleerakkerhoeve waarvan ze eigenaar is te beschermen tegen verder verval en de restauratie op te nemen. De historische hoeve staat al enkele jaren leeg en staat zonder meer te verkommeren. Ramen zijn dichtgetimmerd, muren zijn gebarsten en de vochtplekken voorspellen weinig goeds voor de toekomst. De hoeve is niet beschermd als monument, maar wel opgenomen in de lijst van onroerend erfgoed en is het een van de weinige herinneringen aan het oude Deurne.

Daarom ondernemen de stad Antwerpen en het district Deurne nu actie. Het district gaf aan met de stad een voorstel te hebben uitgewerkt om de verdere aftakeling van de Vleerakkerhoeve tegen te gaan.

Dat de stad en district samen de druk nu leggen is uiteraard positief, maar we mogen ook in eigen boezem kijken. In Merksem hebben we ook zo een prachthoeve (de Catershoeve) die sinds de jaren 80 in bezit is van de stad. Sindsdien is deze helemaal verkommerd, het dak is al 30 jaar geleden neergekomen en nooit hersteld. Vorig jaar is één van de muren nog neergekomen en wordt deze nu permanent gestut met stalen werfpijlers. AG Vespa kondigde exact twee jaar geleden aan dat ze er werk van gingen maken. Maar dusver hebben we daar weinig van gezien. De schepen kon op onze vragen enkel beantwoorden dat er onderhandelingen lopen naar herbestemming (woningen met dokterspraktijk) voor de Vleerakkerhoeve. Voor de Catershoeve loopt verder onderzoek nog steeds, dat blijkt moeilijk naar herinvulling. Er zouden al ingrepen worden gedaan door AG Vespa en met Onroerend Erfgoed worden de mogelijkheden verder bekeken. Er blijkt eigenlijk nog niet erg veel duidelijk naar concrete herbestemmingspistes. Laat ons hopen dat de stad ook hier de vuist balt en erfgoed in eigen beheer niet verder laat weg kwijnen.

Sam Voeten

Trotse tweelingpapa. Geboren in ‘t district van tram 3. Al 30 jaar Antwerpenaar.