Participatie in een mini-versie

Raadslid Caroline Bastiaens lichtte ons standpunt toe over de nieuwe krachtlijnen inzake participatie bij de cultuur, sport en jeugdorganisatie.

Een nieuw inspraakmodel waar we niet erg enthousiast over zijn en we dus op tegenstemden. We deden dat om drie grote redenen:

  1. Er zitten nog heel wat onduidelijkheden in deze nieuwe krachtlijnen, zowel naar structuur als mogelijke deelnemers is het allemaal nogal vaag. De toelichtingen in de verschillende commissies brachten daar geen duidelijkheid in.
  2. Wat voorligt is een zeer minimalistisch model. Veel organisaties die elke dag mee vorm geven aan ons cultuur, sport en jeugdbeleid worden niet echt uitgedaagd. Noch naar deelname, noch naar voor dialoog. We twijfelen ook of dit voldoende is voor de verwachtingen die het Vlaams kader opleggen.
  3. En we ervaren deze invulling vooral als erg top down en oldskool. Organisaties mogen hun stem laten horen, maar in een streng carcan. We dreigen te verengen tot een inspraakmodel waar de grotere goed georganiseerde structuren hun plek misschien wel hebben, maar waar heel veel organisaties en verenigingen hun plek niet in gaan vinden.



Caroline Bastiaens

Gemeenteraadslid, oud-schepen van cultuur, fiere mama.