Aanhouder wint, Antwerpen wil EDC-partner worden

We vingen goed nieuws vanuit Antwerpen over de EDC-kaart.

In februari 2020 diende ik voor het eerst een motie in om de European Disability Card te laten erkennen door de stad. Die European Disability Card is een officiële kaart die de inclusie van personen met een handicap in cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert. Helaas besloot de meerderheid om de motie weg te stemmen en de European Disability Card niet te erkennen en aanvaarden in de stad.

In september 2021 pleitten we opnieuw voor de toetreding van de stad als partner van de European Disability Card. Dit keer hadden we meer succes. De implementatie en promotie van de EDC werd opgenomen in het stedelijk toegankelijkheidsplan. Het onderzoek omtrent de precieze uitrol in de stad liep toen nog.

Recent werd ook mijn resolutie om de EDC verder uit te rollen en te promoten unaniem goedgekeurd in het parlement.

Ik vroeg bevoegd schepen Bachar op de commissie van juni naar de laatste stand van zaken rond de European Disability Card (EDC). Het antwoord was een opsteker. Momenteel werkt de stad aan de verdere uitrol van de EDC in stedelijke musea, cultuurcentra, zwembaden en sporthallen. Ook ZNA promootte de kaart verder.

Belangrijkste stap vooruit is de aanvraagprocedure om echt volwaardige partner te worden van de EDC. De stad bereidt deze voor tegen het einde van dit jaar , om dan in 2023 verder in te zetten op de uitrol van de kaart bij andere partners (o.a. cultuuraanbieders). Dat klinkt veelbelovend. We volgen het op.

Nahima Lanjri

Fractieleider CD&V Antwerpen en Federaal Kamerlid.