Ontdek en kies de mooiste kunstwerken van Tour Elentrik

De afgelopen maanden gaven street artists in Wilrijk tientallen nutskasten een nieuw en kleurrijk uitzicht. Wilrijkenaars kunnen deze kunstwerken nu ontdekken via een wandel- en fietsroute, waarbij ze hun top-drie mogen doorgeven.

Tour Elentrik (een concept van Treepack) streek in november neer in Wilrijk. De artiesten – lokaal Antwerps talent – brachten tekeningen aan op nutskasten in de wijken Oosterveld, Elsdonk en Valaar. De kunstwerken draaien rond drie thema’s:

  • Kleurrijke dieren. Tal van straten in de Elsdonkwijk dragen immers dierennamen.
  • De Olympische Spelen. Honderd jaar geleden werden tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen de pistewedstrijden afgewerkt op een (intussen afgebroken) velodroom aan de Garden Citylaan.
  • Ferre Grignard. Op het naar hem vernoemde plantsoen aan de De Bruynlaan krijgen twee nutskasten een tekening die verwijzen naar deze folkzanger, die opgroeide op het Valaar.

Route verbindt kunstwerken

Treepack bracht de 23 kunstwerken van Tour Elentrik samen in een wandel- en fietsroute op het platform Street Art Cities. De afstand van wandeling in de wijken Oosterveld en Elsdonk, die langs 21 kunstwerken leidt, bedraagt ongeveer 7 kilometer. Wie ook het eerbetoon aan Ferre Grignard op het Valaar wil meepikken, kan een extra traject volgen van 4 kilometer. De route staat op de website van Street Art Cities, waar je ook heel wat andere street art-kunst vindt.

Wedstrijd voor allermooiste kunstwerk

Treepack en het district Wilrijk verbinden aan de artistieke nutskasten een wedstrijd en roepen iedereen op om een top-drie in te sturen van de mooiste ontwerpen. Dit kan via het webformulier op www.wilrijk.be/tourelentrik (klik hier voor de rechtstreekse link). Stemmen kan tot en met 31 maart.

Van de meest gekozen ontwerpen maakt Treepack kleurplaten, die zullen worden verspreid in alle lagere scholen van Wilrijk.

Nog meer nutskasten aanpakken in 2021

“Je kan nu niet enkel wandelen in onze parken maar ook langs deze kunstwerken die voorgoed geschiedenis maken van onze saaie grijze nutskasten”, stelt Wilrijks districtsschepen voor cultuur Hans Ides. “We gaan verder en zullen in 2021 weer een dertigtal kasten aanpakken, maar dan in de andere wijken van Wilrijk.”