Tour Elentrik kleurt nu ook Wilrijkse wijken Centrum en Koornbloem

Tour Elentrik is een tweede keer neergestreken in het district Wilrijk. Dit keer gaven kunstenaars 20 grijze nutskasten in de wijken Centrum en Koornbloem een nieuw uitzicht. In die laatste wijk ligt de klemtoon op het werk van kunstenaar Panamerenko.

Hans Ides, districtsschepen voor cultuur: “We zetten met deze nieuwe reeks aanpassingen aan de grijze nutskasten ons werk in Wilrijk verder, zodat we stap voor stap meer van die kunstwerkjes zien opduiken in elke wijk. Ook in 2022 zullen we hiermee verder gaan. Het is natuurlijk ook fijn om zo het feestjaar van 100 jaar Koornbloemwijk nog wat extra kleur te geven en Panamarenko er prominent in het straatbeeld te brengen.”

Wilrijk focust al langer op het verfraaien van nutskasten op het openbaar domein. Zo werden kasten op de Bist aangekleed als speelkaarten en dragen tientallen andere exemplaren elders in het district taferelen uit de stripalbums van Jommeke en Lucky Luke. Eind 2020 pakten kunstenaars van Tour Elentrik (een concept van Treepack) een reeks nutskasten aan in de wijken Oosterveld en Elsdonk. In de Valaarwijk werd een kleurrijk eerbetoon gebracht aan folkzanger Ferre Grignard.

Eerbetoon aan Panamarenko in de Koornbloemwijk

Begin november startte een groep street artists van Tour Elentrik op 15 plaatsen in Wilrijk met het verfraaien van een nieuwe reeks nutskasten. De meeste zijn ondertussen klaar. In de Koornbloemwijk bevatten alle ontwerpen verwijzingen naar het werk van Panamerenko (Henri Van Herwegen). De kunstenaar, die overleed in 2019, bracht zijn eerste levensjaren door in deze buurt. Op de nutskasten duiken nu iconische figuren van Panamarenko op zoals Pepto Bismo, de duikboot en het luchtschip.

Ook in het centrum van Wilrijk pakte Tour Elentrik een reeks nutskasten aan. Zo prijkt op een kast vlak voor Bibliotheek Bist een tekening van een lezende vrouw. Elders wordt gefocust op de ontstaansgeschiedenis van de Bist.