JONGCD&V Berchem Peukenactie

JONGCD&V Berchem heeft peuken geraapt aan Berchem Station, om de peukenproblematiek aan de A Velo stallingen in de kijker te zetten.

JONGCD&V Berchem heeft peuken geraapt aan Berchem Station, om de peukenproblematiek aan de A Velo stallingen in de kijker te zetten. Mochten er peukenzuilen of -tegels geïncorporeerd worden in de fietszuilen, kunnen rokende wandelaars of fietsers zonder zoeken de peuken deponeren. Uit onderzoek van Tempera is namelijk gebleken dat rokers maximum een omweg van 2 meter zullen maken om hun peuk weg te gooien. 

Stichting Nederland Schoon heeft opgemerkt dat meer dan 60% van het fijn zwerfvuil blijft liggen na het opkuisen van de omgeving, waardoor JONGCD&V Berchem besloot om de focus te leggen op het klein grut. Nietige peuken eindigen al te vaak in de nesten en magen van vogels, zitten daarenboven boordevol giftige chemicaliën, waardoor deze een serieuze impact hebben op de leefomgeving van stadsvogels. 

Mooimakers heeft onderzocht dat er weinig substantieel verschil is in effectiviteit tussen peukenzuilen en -tegels, zolang deze peukencollectoren maar op een plaats worden geïnstalleerd waar er voldoende passage is. In het kader van de Lentepoets pleit JONGCD&V Berchem er zodus voor om de geëngageerde Berchemnaren structureel te ondersteunen, opdat onze proper(der)e straten niet al te snel terug bevuild worden. 

De ingezamelde peuken worden overgedragen aan Wecircular, ter recyclage.