Cultuur geen kerntaak !?

Luid protest gisteren aan het stadhuis. En terecht. De beslissing om de broodnodige projectsubsidies voor cultuur te schrappen moet herzien worden!

We zijn het al veel oneens geweest met hoe schepen Ait Daoud kijkt naar cultuur in onze stad. Over hoe ze stadsdichters liever niet teveel laat schrijven over de rafelkantjes van onze stad, over haar hardnekkigheid om subsidies niet te indexeren. We staan daar niet aan dezelfde kant van de bühne en we moeten van elkaar geen applaus verwachten. Maar wat ze nu doet raakt onze stad tot in haar diepste binnenste. 

Ze speelt voor deurwaarder in een sector die al zo onder vuur ligt. Ze haalt voor 720.000 € aan geld voor de toekomst weg, geld dat maakt dat we ons als stad terecht de cultuurhoofdstad van Vlaanderen, van België mogen noemen. De besparingen die het college nu doorvoert ondermijnen die titel. En daar stopte het niet. Nee de schepen vond het ook nodig om cultuur een bijrol te geven. Cultuur is volgens haar geen kerntaak van onze stad… we werden er even stil van.

Binnenkort hebben we nog zalen, maar geen acteurs om er in te spelen. Prachtige musea, maar geen kunstenaars om ze te vullen. Ze doet het licht uit in de Antwerpse kunstensector, terwijl we volgend jaar een verjaardag te vieren hebben. Die van 30 jaar Antwerpen culturele hoofdstad.

Dus beste schepen ga echt in dialoog met de kunstensector en draai deze beslissing om.

Lees meer: https://www.standaard.be/cnt/dmf20221024_96855977

Caroline Bastiaens

Gemeenteraadslid, oud-schepen van cultuur, fiere mama.