Lidgeld bib stijgt met 200%

De commissieavond van schepen Nabilla Ait Daouad bracht ons een vernieuw retributie en gebruiksreglement voor de stedelijke bibliotheken. Dat de schepen gaat voor administratieve vereenvoudiging en zo een aantal drempels tracht weg te laten om mensen vlot tot in de bib te krijgen, onderschrijven we graag mee.

Het gebruiksgemak mag omhoog als we de terugval zien in het leespubliek en uitleningen. Dat we daarbij extra aandacht hebben voor kansarme Antwerpenaars en het via de verhoogde tegemoetkoming prijs drukken en dus toegang verhogen is ook helemaal goed.

Maar we botsten ook op een aantal nieuwe hindernissen door de veranderingen:

  • Het reglement voorziet vanaf nu in de uitleen van 20 titels voor 9 weken. Het collectierendement gaat daar stevig onder lijden. Populaire titels dreigen zo helemaal onbereikbaar te worden. Als we dat zelf voor enkele titels checkten geraken we niet veel verder dan een beschikbaarheid van nog geen 30%.
  • De bib is uiteraard ook veel meer dan een “leesplek”. Voor jongeren is er een gratispolitiek (bv. geen boetes meer) om hen te stimuleren in lees – en digitale vaardigheden. Het reglement wordt vanaf 25+ plots erg onduidelijk. Het tweede uur is betalend, maar we vragen ons af welk tweede uur dat van het dagdeel, dag, week, maand?
  • En last but not least de prijszetting. Daar zit een bijzonder vreemde logica achter. we stellen ons de vraag of we de dalende bezoekcijfers bij jongeren kunnen keren met een nieuwe prijszetting? Daar zit volgens ons niet de sleutel. Maar wat deze nieuwe prijszetting wel doet, is senioren straffen. Vaak trouwe bibgebruikers. Die gaan hun lidgeld met 200% zien toenemen, van €5 naar €15. Senioren krijgen de indruk dat ze zo de afschaffing van de boetes bij de jongeren mogen ophoesten.

Kortom genoeg minder goede aan kanten aan dit hernieuwde reglement om dit op de gemeenteraad niet te steunen.

Caroline Bastiaens

Gemeenteraadslid, oud-schepen van cultuur, fiere mama.