Kinderopvang, een zorgenkindje.

Het leven herneemt zich volop. Nu de mondmaskers stilaan af mogen, verdwijnt ook het grootse coronasymbool. Alles terug naar het oude normaal zo voelt het.

Of toch… op 16 september ontvingen vele ouders met peuters in de stedelijke kinderopvang volgende communicatie: “De impact van corona op de zorgsector blijft groot. Daarom krijgen we kind- en personeelsplanning tijdelijk niet meer op elkaar afgestemd. Uw kinderopvanglocatie is tussen 20/9 tot en met 29/10 open van 8u-17u i.p.v. van 7u tot 18u”. Net als alles terug op zijn plooi lijkt te komen, mogen ouders zich weer opmaken voor noodopvang, de zoveelste keer. Deze aankondiging komt dan ook nog met grote strik rond, want de betrokken ouders mochten zich organiseren op welgeteld 4 dagen… .

Ook de volgende aankondiging maakte de cocktail nog bitterder: “de moeilijke zoektocht naar nieuwe kinderbegeleiders heeft de sluiting van de stedelijke kinderopvanglocaties Merlijn en Calimero in Borgerhout versneld”. Merlijn sluit al op 29 oktober 2021. Beide sluitingen kaderen in de aanbevelingen van een auditrapport uit 2014. Sindsdien zijn er maar liefst achttien opvanglocaties gesloten.  Meestal gingen deze op in een duurzame nieuwbouw, maar meestal ook vaak in een veel grootschaligere opvang.  Maar niet iedereen vindt dat een goed idee. Heel wat ouders kiezen bewust voor kleinschalige, warme opvang. En wat vooral niet kan is dat men dit zo laat communiceert. Men heeft maandenlang op de wachtlijst gestaan, kon er dan eindelijk terecht, sommige kindjes zitten er amper een maand. En dan moet men vernemen dat de crèche toch sluit en nog snel ook.

Kort na deze aankondiging verscheen het hoeranieuws dat de stad dit jaar alvast 15 kinderbegeleiders extra aanwerft en volgend jaar nog eens 35. Die eerste aanwervingen zijn met tijdelijke contracten van 6 maanden. Gelet op de hoge nood lijkt ons dat toch een bijzonder vreemde keuze. We interpelleerden schepen Nabila Ait Daoud dan ook scherp tijdens de laatste gemeenteraad. Helaas bleven haar antwoorden zonder verantwoordelijkheid. Het is de schuld van het nijpend tekort op de arbeidsmarkt, corona, een hoog ziekteverzuim,… . Erg teleurstellend als e weten dat 1 op 5 gezinnen de stad verlaat. wat staat daar met stip mee bovenaan als reden? De moeilijke zoektocht naar een plek in de kinderopvang. Beste schepen tijd voor actie!

Nahima Lanjri

Fractieleider CD&V Antwerpen en Federaal Kamerlid.

Caroline Bastiaens

Gemeenteraadslid, oud-schepen van cultuur, fiere mama.