Exit cultuurraad

Volgens Caroline Bastiaens gaat Antwerpen door het afschaffen van de stedelijke cultuurraad door de huidige schepen niet meer voldoen aan de wetgeving en het decreet Lokaal Cultuurbeleid.

Gemeenteraadslid en voormalig schepen voor cultuur Caroline Bastiaens beseft dat er iets moest gebeuren met de cultuurraad. Alleen is ze niet te vinden voor wat nu voorligt, en richtte ze zich op de commissie cultuur tot schepen Ait Daoud: “Als u de beslissing niet intrekt, dan vrees ik dat er klachten gaan volgen. In gesprek gaan met de professionele sector via het Antwerps Kunstenoverleg en met amateurkunstenorganisatie Fameus is goed, maar dat is nog iets anders dan een orgaan dat het beleid adviseert.”

Bovendien laat de schepen de cultuurgebruiker op deze manier links liggen. Het lijkt alsof de schepen schrik heeft voor adviezen van een cultuurraad. Dat is nergens voor nodig, integendeel een verrijking als de schepen een goed kader aanbiedt voor deze vrijwilligers. Iets waar inderdaad wat aan gesleuteld moet worden, de formule van adviesraden in vele beleidsdomeinen is wat aan opfrissing nodig. Maar om dan maar geen adviesraden meer te hebben, dat is voor ons echt compleet onaanvaardbaar en wettelijk dus bijzonder twijfelachtig.

Caroline Bastiaens

Gemeenteraadslid, oud-schepen van cultuur, fiere mama.