AED-toestellen

In Antwerpen staan ongeveer 200 Automatische Externe Defibrillators (AED). Een AED-toestel helpt je bij de reanimatie van personen met een hartstilstand.

Die eerste minuten tot een professionele hulpverlener het van je over neemt, zijn levensreddend. Het is dus van belang dat we die toestellen goed uitgekiend ophangen en ervoor zorgen dat mensen daar ook met leren werken. De instructies zitten er bij, worden bij gebruik zelfs door de machine uitgelegd. Maar het is zelf doen, helpt veel twijfel overwinnen en doet cruciale tijd winnen.

Het is dan ook goed dat de stad gratis opleidingen voorziet voor elke inwoner die dat wenst. Maar er schort wel iets aan de uitrol van de toestellen. Je vindt deze toestellen in sporthallen, districtshuizen, sociale centra,  vrijetijdslocaties,… . Maar de bereikbaarheid en permanente beschikbaarheid van deze toestellen en dus snelle toegang zijn ons insziens toch nog werkpunten.

We probeerden het zelf uit en klikten door van op de stedelijke website waar deze AED’s aangekondigd staan onder het tabblad “medische hulp”. We kregen vervolgens op onze pc een kaart te zien… met lege ruitjes. Via het stadsplan en met de juiste laag aan te duiden lukte het wel. Maar dan kwam de vraag waar hangt dat toestel dan net. De buitenmuur aan een kleedkamer van een sporthal waar je nog nooit kwam is nogal cryptisch. Het mag geen speurzoektocht worden. Ook niet alle locaties zijn 24/24 bereikbaar, zo hangen er bijvoorbeeld wel wat in zwembaden waar dan openingsuren tegenover staan. Ongeveer de helft van de beschikbare toestellen is zo niet permanent beschikbaar.

Kortom dat het voor ons in comfortabele omstandigheden al een zoektocht is, bezorgt ons.

Daarom vroegen we schepen Els van Doesburg om al die toestellen permanent in open lucht te hangen en die locaties op een veel efficiëntere manier in een (stedelijke) app aan te bieden.

Caroline Bastiaens

Gemeenteraadslid, oud-schepen van cultuur, fiere mama.