Stad Antwerpen doet mee aan de dak-en thuislozentelling

De Stad Antwerpen neemt voor het eerst deel aan de dak- en thuislozentelling die dit jaar doorgaat op 20 oktober 2023. Dienst- en hulpverleners maken op die dag samen een momentopname van de situatie van dak- en thuislozen in de stad.

Na 2.5j vragen stellen door gemeenteraadslid Nahima Lanjri, gaat het gebeuren! De stad Antwerpen voorziet vanaf najaar 2023 een monitor om onze Antwerpse dak-en thuislozen beter in kaart te brengen. Fractieleider Nahima Lanjri is dan ook tevreden dat ze volhield. Want het kan een erg nuttig instrument worden om gerichter te vechten tegen dak -en thuisloosheid. Leuven ging ons daar al even in voor, nu volgt Antwerpen dus in oktober.

Op 20 oktober 2023 nemen dus heel wat dienst- en hulpverleners deel aan de eerste Antwerpse dak- en thuislozentelling. Zo krijgt de stad meer zicht op Antwerpenaren die in een precaire woonsituatie leven. Het kan de meer verborgen vormen van thuisloosheid ook aan het licht brengen. De telling wil dus niet enkel een beeld krijgen op de alomgekende dak- en thuisloosheid, maar ook op nieuwere fenomenen zoals sofaslapers (couchsurfing) of Antwerpenaren die dreigen uit huis gezet te worden. Door deze verschillende vormen van dakloosheid in kaart te brengen kan de stad haar beleid hieraan aanpassen. Want meten is weten!

Meer dan 80 deelnemers registreerden zich voor de digitale kick-off vandaag en engageren zich voor de telling. Zo kan er dan op 20 oktober een inschatting van de situatie in de stad gemaakt worden. Dienst- en hulpverleners maken dan gebruik van een korte online vragenlijst, ze kunnen deze vragenlijst invullen met of zonder de dak- of thuisloze persoon. De telling is anoniem. Er wordt gebruik gemaakt van een anonieme cliëntidentificator om dubbel getelde personen te verwijderen. Enkel het onderzoeksteam heeft toegang tot de verzamelde gegevens. Hoe meer organisaties, diensten en medewerkers meetellen hoe betrouwbaarder het onderzoek.

Lees hier het krantenartikel in Het Nieuwsblad

Lees hier het krantenartikel in Het Laatste Nieuws

Lees ons vorig artikel hierover hier.

Nahima Lanjri

Fractieleider CD&V Antwerpen en Federaal Kamerlid.